top of page
  • Yazarın fotoğrafımornotlar

Yerlisine Soralım- Leon, İspanya

Merhabalar! ‘Yerlisine Soralım’ köşemizin ilk konuğu canım arkadaşım Jorge Saco Vega. Bize İspanya’nın kuzeyinde bulunan doğup büyüdüğü şehir Leon’u anlattı. Kendisine detaylı cevapları için yeniden çok teşekkür ediyorum. Siz de yazıyı okuduktan sonra Leon’a uçak bileti bakmaya başlayacaksınız eminim…



Şehri Keşfetmek İçin En İyi Yöntem Nedir? Yürümeli miyiz Yoksa Toplu Taşıma mı Kullanmalıyız?

Hiç kuşkusuz yürümek. Leon küçük bir şehir olması sebebi ile yürüyerek kolayca gezilebilir.


Konaklamak İçin En Uygun Bölge Neresi?

Aşağıdaki haritada işaretlemiş olduğum ‘Tarihi Merkez’ olarak adlandırılan bölge konaklama için idealdir.



Peki Şehirdeki Turist Çekme Hileleri Neler? Nelerden Uzak Durmalıyız?

Küçük bir kent olması nedeniyle, León oldukça güvenli bir şehir. Yankesicilik ve hırsızlık olaylarına çok nadir rastlıyoruz. Bu sebeple şehirde çok fazla turist hilesi de bulunmuyor. Bahsedebileceğim tek şey, Casa Botines’in önündeki küçük turistik tren. Tam anlamıyla bir turist tuzağı sayılmasa da bu treni kullanmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. Daha önce de dediğim gibi Leon küçük bir şehir olması sebebi ile yürüyerek dolaşmak yeterli.Burada yalnızca bazı çevre mahallelerin geceleri nispeten tehlikeli olabileceğini söyleyebilirim.



Leon seyahat edilecek yerler, Leon gezi rehberi, Leon Casa Botines
Casa Botines



Ne Yapmalı? Nereler Görülmeli?


Sanat, Tarih, Kültür

  • Leon Katedrali

Bu Katedral için şehrin sembollerinden biri diyebilirim. Tarihi 10. yüzyıla dayanan bu katedral aynı zamanda İspanya’nın da en güzel Gotik Katedrali olma özelliğini taşıyor. Burayı ziyaretinizde vitray penceleri incelemeyi sakın unutmayın.





  • Real Colegiata de San Isidoro Kilisesi

Real Colegiata de San Isidoro (Royal Collegiate of San Isidoro Kilisesi) dünyanın en iyi Roma tarzı binalarından biri olarak kabul edilir.

  • Parador de San Marcos

Geçmişte hastane ve pansiyon olarak kullanılan bu yapının yüzeyi armalar, madalyonlar, melekler, çelenkler ve heykellerle süslenmiştir.

  • Çağdaş sanat

Sadece tarihi anıtlar değil; León’da çağdaş mimari de görmeye değer. Bunlar arasında, Leon Çağdaş Sanat Müzesi’ni (MUSAC), yeni Oditoryumu veya Belediye Morgunu (2001’de Uluslararası Mimarlık Ödülü) bulabilirsiniz.





  • El Barrio Húmedo

Katedralin dört bir yanında yer alan dar sokaklarda bulunan restoranlarda şarap-tapas keyfi yapabilirsiniz. Eğer geziniz Cumartesi gününe denk gelirse muhakkak Plaza Mayor’da kurulan ortaçağ pazarını ziyaret etmelisiniz. Buradan birkaç adım güneye ilerlediğinizde Leon’un Kastilyan ruhunu en iyi yansıtan meydanlarından biri olan Plaza del Grano’yu karşınızda bulacaksınız.


Ne Yenir? Favori Restoranların Neler?

  • ¡¡¡¡¡¡¡ TAPAS !!!!!!!!

Leon 2018 yılında İspanya’nın gastronomi başkenti seçildi. Bununla birlikte şu an tüm ülkede kişi başına en çok bar düşen şehir olma özelliğini taşıyor. İşte bu sebeple en iyi tapas restoranını seçmek benim için bir hayli zor. Yine, burada vermut, şarap ve biranızın yanında sipariş etmiş olduğunuz tapaslardan (küçük İspanyol mezesi) herhangi bir ücret (evet yanlış duymadınız bedava, GRATIS) alınmıyor.

Leon’un tarihi merkezinde yerel halkın tapas yemek için tercih ettiği iki bölge var; Barrio Humedo ve Barrio Romantico. Bu iki bölge şehrin tarihi merkezindeki ana cadde olan Calla Ancha ile ayrılmış bulunmakta. Bu iki bölgedeki en sevdiğim restoranlardan bazılarını aşağıya listedim. Fiyatlar sadece içeceği ödemek zorunda olmanız sebebi ile her yerde aşağı yukarı aynı.

-Bir bardak şarap 1.5-3 Euro

-Bira 1.5-2 Euro

-Vermut 1.80-2.50 Euro




  • Barrio Húmedo

· El Rebote

· El Flechazo

· Entrepeñas

· El Mercado de Varillas

· Mama Tere


Barrio Romántico

· Clandestino Gastro Bar

· Cervantes 10 Gastro Bar

· Entrecalles

· La Trébede

· El Patio

Ev yapımı bira keyfi için; Kadabr, La Celtica, the Cazuraa Brew Pub, Four Lions Brewery.



Cervantes Gastrobar


RESTORANLAR

  • Nimú azotea – €€

Conde Luna Hotel’in çatı katında bulunan bu restoran, León’un eski kentinin panoramik manzarasını sunmakta. Menüsü; modern, yaratıcı ve ulusal Leon gastronomisinin bazı klasik yemeklerini sunuyor. Trüflü bıldırcın yumurtası, niguirisini veya orijinal tatlılarını denemelisiniz.

  • Casa Mando – €€


Casa Mando, Leon yemek yenilecek yerler
Casa Mando

  • Ezequiel – €€

  • Cocinandos – €€€€ – * Michelin Star


Hangi Mevsimde Ziyaret Edilmeli?


Leon, İspanya’nın kuzeyinde yer alıyor. Kış mevsiminde şehir eksi derecelere çok sık ulaşır ve bu bazıları için biraz rahatsız edici olabilir. Ancak şanslıysanız beyazlarla kaplı şehrin manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.


Bunun haricinde şehir mayıstan eylüle kadar ılık, yaz aylarında sıcaklıklar 25 dereceye kadar ulaşıyor. Yılın geri kalanında oldukça soğuktur ancak sağanak ve şiddetli yağışlar pek yaygın değildir.







bottom of page